Minnen från kulturdagarna sommaren 2017

Minnen från kulturdagarna sommaren 2017

 

Guidad tur till Sorsansberg

Vi var sju personer som tog på stövlarna och gick till torpet. Vi hade tur med vädret för det var lagom temperatur och nästan sol, enkelt att gå upp. Det växer lummer på stigen. När min mamma var barn samlade hon pollen från lummer för att använda som tomtebloss. Man kastade upp lite pollen i luften och hade en brinnande sticka i handen och se, det sprakade som ett tomtebloss.
Det var ju i svamptid så vi såg olika soppar men vi fann inga kantareller. Växtligheten vid torpet är annorlunda och man kan fantisera om var åkrarna varit. Det finns stora stenrösen och husgrunder kvar. De tre hundarna som var med undersökte på sitt sätt omgivningen men ingen såg några större djur.
Vattenkällan, som är stenlagd med natursten, var vattenfylld. Vi hoppades på att vattnet skulle vara hälsobringande, några av oss smakade. Vi tog en kopp kaffe och åt godis. Men vi saknade en bänk att sitta på och filosofera.
Så knallade vi ner och var uppfyllda av tanken på den livskunskap och flitighet/idoghet som måste ha präglat livet då.

 

Guidad tur till Hackrasberg

Vi var fyra som åkte till kojan. Vi var överens om att det skulle vara jättebra med tak på rökröret från eldstaden. Det regnar in för rökröret är av den grova sorten och hela kojan blir fuktig. De senaste besökarna hade tydligen dåligt med ved för de eldade tyvärr upp sovbritsen. Kojan ropar således på hjälp.
En av deltagarnas farmor hade växt upp i husen vid Hackrasberg så vi försökte finna boplatsen. Det går lätt att se var åkrarna är och en grop som vi bestämde varit källare ser man också. Det som skulle behövas är gamla kartor så att man kan se var husen stått. Till nästa år kanske vi kan snitsla en väg till källaren. Eller var detta den första jordhåla de första nybyggarna hade? Man får lätt sådana tankar när man står där.


© Kultur i Tiomilaskogen | Hemsida av Stuart | Top ↑