Historia

Konsten att spränga det omöjligas gränser.

Tiomilaskogen, eller Malungs Finnmark om man vill, är en sällan upptäckt avkrok i utkanten av världen, kanske för evigt dömd till oansenlighet.
Men den gamla finnskogen har också kommit att bli, mot alla odds, ett centrum för kultur och varmhjärtade möten på gårdstun och logar i 15 olika byar.

När Kultur i Tiomilaskogen startades år 2000 var det inte många som trodde på dess framtid. Några knasiga konstnärsstollar från Malung eller möjligtvis Ekshärad skulle kanske ge sig ut på dammiga grusvägar för att titta på sådana märkvärdigheter – men knappast några fler. Tavlor, skulpturer, foton som skulle ställas ut där en gång korna mjölkades, musiker som skulle spela blues där bara kacklet av höns och svärande skogsarbetare hade hörts innan… Den kulturkrocken skulle bli alltför stor. I dag vet vi bättre.


Finnskogen är sedan länge mytomspunnen, ett outforskat område, en vit fläck på kartan som väcker en stark nyfikenhet hos besökarna. En annan är överraskningsmomentet. Efter att ha åkt på slingriga grusvägar med bara granskog i synfältet så uppenbarar sig till slut en liten by, och ännu en, på de höga höjderna och landskapet vidgas, logarna står öppna, kaffet är kokat, musiken spelar. Då kommer belöningen för resan. Så har många besökare förtäljt.


Vid pennan
Håkan Olsèn

  • Facebook
© Kultur i Tiomilaskogen | Hemsida av Stuart | Top ↑